Bezoek ook eens onze webwinkel,
WWW.HYGGELIV.NO
Klik met de linker muisknop op een foto om deze vergroot weer te geven.

30-12-09

JULETREFEST

(kerstboom feest)

Gister hadden we hier in Gimmle het Juletrefest, dit is een feest wat altijd op de 4e, 5e, of 6e kerstdag wordt gevierd,”waarom ?..dat is mij eigenlijk nog niet duidelijk”. Wij van de matnemde (voedselcommissie) hadden een dag van te voren de tafels en stoelen klaar gezet en de bijna 5 meter hoge kerst boom versiert. Er werd met zijn allen kerst liederen gezongen, de kinderen gingen daarna naar de beneden verdieping om verder te zingen. En de volwassen kregen een kerst verhaal te horen. Er werd nog klarinet gespeeld door twee meisjes en ook de rest van de kindren stonden op het podium om wat te zingen.

CIMG1516 CIMG1553 kakefatet min.(ik wordt nog eens een echte keukenprinses)

Daarna kwam de koffie, saft (ranja) het kakefat en een smørbrødfat(bord met gesmeerde broodjes) op tafel en dan is het eten geblazen oftewel “vi ko(e)se oss”,dat betekent zoiets als we hebben/maken het gezellig. De koffie en al het eetbaars wordt door de verschillende nemdes verzorgd. Dus thuis nog even een uurtje in de keuken gestaan, en hier geen gezeur met bonnetjes om te deklaren!! Volgend jaar is er weer iemand anders aan de beurt die plaats mag nemen in het feest bestuur.

CIMG1518CIMG1523 CIMG1525 

Later zijn er ook nog 2 kerstmannen geweest, om snoep zakjes uit te delen, en zoals je ziet niet die dikke die we allmaal kennen van de kerstfilms, maar gewoon twee meiden met een masker op en kerst kleding aan. En ook hier geloven de kleintjes echt dat dit de echte kerstman(nen) zijn. In dit geval Birthe en Haar vriendin Eirhild.