Bezoek ook eens onze webwinkel,
WWW.HYGGELIV.NO
Klik met de linker muisknop op een foto om deze vergroot weer te geven.

30-11-08

"KERST INTOCHT"

De adventstijd is aangebroken en dat houd in dat de kerst met rasse schreden nadert. We horen de noren al weken roepen "vi glede oss til jul"(we hebben zin in kerst) want kerst is hier de tijd van de tradities en samen zijn met je familie. De kinderen op school komen alle dagen samen om de advents dagen af te tellen, en Maithe is helemaal blij omdat ze maandag onder het zingen van "NO TENNER VI DET FØRSTE LYS" het eerste kaarsje aan mag steken. Afgelopen vrijdig was in Sandane de opening van de julegate,de lichtjes van de kerstboom op het plein worden dan ontstoken en er worden kerstliedjes gezongen door het meisjeskoor (met Birthe)onder begeleiding van het muziek korps .Ook gaan de mensen (Birthe doet dat echt niet!!!)hand in hand rond de kerst boom lopen. Helaas liet dit jaar het weer ons in de steek de sneeuw van vorige week was weer verdwenen en er viel nu zo nu en dan wat regen uit de lucht. 

rond kerst 2008 049                             rond kerst 2008 050

 

MEER KERST TRADITIES

Wat ook een traditie is bij veel Noren is het brouwen van hun eigen bier voor kerst "sukkerøl" genaamd.

Dit wordt door Runar bij ons in de kelder gedaan ,eerst wordt er een flinke ketel met water aan de kook gebracht waar vervolgens de nodige ingredienten aan toe worden gevoegd. De belangrijkste ingredienten zijn de takken van de jeneverbes,suiker,kandijsuiker, en natuurlijk hop.Nu moet het nog een paar dagen gisten ,en twee weken rijpen. En nu maar afwachten of de smaak dit jaar ook weer zo goed is als vorig jaar. Ook hangt de kelder weer helemaal vol met schapevlees dit heeft eerst een aantal dagen in het zout gelegen en wordt daarna te drogen gehangen. Het leuke van de bierbrouw traditie is,dat ze er de hele dag "druk"mee zijn, met het vuur brandende houden, koffie drinken wat eten en aan het eind van de middag pølser roosteren met een pilsje en julebrus er bij. Oftewel "vi kose oss" we hebben het gezellig.

 

rond kerst 2008 002 (2)                                                  rond kerst 2008 006 (2)                                                                                                                                      rond kerst 2008 014 (2)                        rond kerst 2008 016 (2)

                                                                                                                    Af en toe even kijken of de kleur goed is.